W naszym niezbędniku podróżnika po Turynie znajdziesz podstawowe informacje niezbędne do zaplanowania podróży do jednego z najpopularniejszych miast we Włoszech. Bez względu na to, jakim typem podróżnika jesteś, warto znać odpowiedzi na niektóre najważniejsze pytania, takie jak na przykład: Jaka jest pogoda? Jak dostać się z lotniska do hotelu? Co warto spróbować? Odpowiedzi na te i inne pytania zebraliśmy w tym artykule. Po przeczytaniu tego krótkiego przewodnika będziesz nieco lepiej przygotowany do rozpoczęcia podróży do Turynu, w Piemoncie.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Kiedy najlepiej zaplanować zwiedzanie Turynu?
W Turynie – stolicy Piemontu, klimat jest umiarkowanie kontynentalny, z chłodnymi, wilgotnymi zimami oraz ciepłymi, parnymi latami. Miasto położone jest na wysokości 250 metrów nad poziomem morza, u podnóża Alp i wzdłuż rzeki Pad. To właśnie względu na swoje położenie, latem nie jest tak gorąco jak w pozostałej części doliny Padu, a zimą jest nieco mniej mgliście. Średnie temperatury wahają się od 2ºC zimą do 23ºC latem. Co więcej, większość opadów występuje przeważnie od kwietnia do czerwca, ze średnią 9 deszczowych dni w miesiącu.
- Najcieplejszym okresem są miesiące od maja do września.
- Lato (lipiec-sierpień) to szczyt sezonu turystycznego. Wówczas ceny hoteli i lotów są najwyższe.
- Kwiecień-czerwiec i wrzesień-październik to z pewnością najlepszy czas na zwiedzanie Turynu. Pogoda jest wtedy stabilna, nie ma także tłumów turystów oraz ceny hoteli i lotów są bardziej przystępne.
Zobacz także: Ciekawe miejsca i atrakcje w Turynie, które znają tylko miejscowi
Lotnisko w Turynie – jak dostać się do centrum miasta?
Lotnisko w Turynie znajduje się 14 km na północ od centrum miasta. Jest to także jedno z najbardziej ruchliwych lotnisk w północnych Włoszech. Istnieje kilka opcji transferu do centrum Turynu:
- Dojazd taksówką do centrum miasta zajmuje około 25-35 minut. Postój taksówek znajduje się po lewej stronie przy wyjściu z hali przylotów.
- Dojazd pociągiem GTT do stacji kolejowej Dora w centrum miasta zajmuje około 20 minut. Stacja kolejowa znajduje się naprzeciwko wyjścia z terminalu. Jest to najtańszy sposób dotarcia do centrum Turynu.
- Podróż autobusem SADEM zajmuje około 40-50 minut. Bilet autobusowy można kupić w hali przylotów, a przystanek autobusowy znajduje się tuż przed terminalem.
- Wypożyczalnie samochodów można znaleźć na parkingu wielopoziomowym oraz w hali przylotów na lotnisku.
Transport publiczny w Turynie, czyli jak poruszać się po mieście?
GTT (Gruppo Torinese Trasporti – Turyńska Grupa Transportowa) obsługuje sieć autobusów, metra, pociągów i tramwajów w Turynie.
- Metro posiada 1 linię, która łączy Lingotto na północnym zachodzie z Fermi na południu miasta.
- Tramwaj ma 9 linii, a sieć autobusowa obejmuje całe miasto.
- Bilet jednorazowy w obszarach miejskich kosztuje – 1,90 € w formie cyfrowej (aplikacja) i 2,00 € w wersji papierowej.
- Dostępne są bilety jednodniowe w obszarach miejskich i podmiejskich oraz kilkudniowe. Bilet dzienny kosztuje – 3,70 € (wersja cyfrowa) i 4,50 € bilet papierowy. Jeśli planujesz dłuższy pobyt – 7 dni- warto kupić bilet MultiDaily 7 w cenie € 21,00.
- Bilety można kupić w autobusie, na stacjach oraz w kioskach i sklepach tytoniowych w całym mieście.
Najważniejsze wydarzenia w Turynie
Festiwal Filmowy w Turynie – Torino Film Festival
Turyn jest gospodarzem jednego z najważniejszych festiwali filmowych we Włoszech. Pierwszy festiwal zorganizowano w 1982 roku i każda edycja Festiwalu Filmowego w Turynie jest hołdem dla jednego z najważniejszych włoskich reżyserów filmowych.
Torino Settembre Musica
Przez cały wrzesień w różnych miejscach w Turynie odbywają się występy muzyki klasycznej oraz współczesnej na żywo.
Taksówki w Turynie
W Turynie działa wiele firm taksówkarskich. Postoje taksówek można łatwo znaleźć przed hotelami oraz w pobliżu głównych atrakcji i sklepów. Warto wiedzieć, że Turynie nie ma zwyczaju przywoływania taksówki na ulicy. Większość taksówek akceptuje płatność kartą kredytową, ale lepiej zapytać kierowcę przed wejściem do środka pojazdu. Poza tym, ceny są wyższe w nocy oraz w weekendy.
Co spróbować w Turynie?
Turyn to miasto idealne dla smakoszy, ponieważ oferuje wiele pysznych dań i smakołyków. Duży nacisk kładziony jest na powolne gotowanie i wykorzystanie świeżych, lokalnie pozyskiwanych składników, które sprawiają, że potrawy są niezwykle aromatyczne.
Tarajin
Tarajin to klasyczne danie przygotowywane z turyńskiego makaronu, który jest ręcznie wyrabiany. Makaron Tarajin to cienkie, delikatne nitki makaronu jajecznego o bogatym smaku ze względu na wysoką zawartość żółtka. Dawniej tarajin podawano z mięsem królika lub kurczaka. Obecnie można go spróbować w wielu restauracjach, który podawany jest w świeżym sosie maślanym lub gorącym bulionie. Warto spróbować Tajarin al Tartufo, czyli wersji z truflami, z których słynie okolica Turynu.
Gianduiotto
Podczas zwiedzania Turynu nie zapomnij spróbować słodkich pralinek Gianduiotto. Te aromatyczne i bogate w smaku praliny są wytwarzane z wysokiej jakości kakao, cukru i lokalnie uprawianych orzechów laskowych, które są wcześniej mielone na pastę. Giandujotto można się delektować o każdej porze dnia, z espresso na śniadanie, na przekąskę lub jako deser po posiłku.
Agnolotti
Agnolotti to tradycyjne danie z makaronu, składające się z małych kawałków makaronu wypełnionych pieczonym mięsem jagnięcym. To pyszne danie zostało stworzone przez rolników szukających sposobu na wykorzystanie resztek mięsa, więc z czasem rozwinęły się różne wersje, w zależności od dostępnych w danym momencie składników. Obecnie agnolotti można znaleźć w restauracjach w całym Turynie i zazwyczaj przygotowywane są na kilka sposobów. Warto spróbować agnolotti z ragù – z lokalnym sosem na bazie pomidorów z mięsem, agnolotti podawanych z pysznym sosem z masła, szałwii i parmezanu oraz agnolotti del plin, który podawany jest w sosie mięsnym.
Brasato al Barolo
Brasato al Barolo to klasyczny gulasz z Turynu, który przygotowywany jest z lokalnych mięs oraz wina. Do przygotowania tego aromatycznego dania wykorzystuje się stek, który jest najpierw duszony a następnie marynowany przez jeden dzień w lokalnym winie Barolo, znanym z intensywnego smaku i aromatu.
Polecany artykuł: Alba – miasto słynące z trufli i z doskonałego wina
Autor: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.