Czekolada z Turynu – jaką warto spróbować i kupić?

, Tagi , , , , ,

Słodka lub gorzka, dobra na zimno i na ciepło, rozpływająca się w ustach – czekolada – kto jej nie lubi? Choć jej ojczyzną jest Ameryka Południowa, to wyśmienitej czekolady nie brakuje i w Europie. Prawdziwym królestwem czekolady jest Turyn leżący w samym sercu włoskiego Piemontu. Mieszkańcy Turynu osładzają sobie życie czekoladą od kilkuset lat. Produkowane tu słodkości są uznawane za jedne z lepszych w Europie, a samo miasto określane mianem stolicy włoskich słodyczy. Czekoladowa tradycja jest tutaj bardzo bogata i wciąż żywa. Jaka jest historia włoskiej czekolady i na czym polega fenomen czekolady z Turynu? Czekolada z Turynu – jaką warto spróbować i kupić?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Czekolada z Turynu – historia

Historia czekolady sięga kilku tysięcy lat, lecz w Europie pojawiła się dopiero na początku XVI wieku. Jako pierwsi jej smak poznali mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego, jednak bardzo szybko podbiła serca pozostałych Europejczyków. We Włoszech po raz pierwszy rozkoszowali się nią mieszkańcy Piemontu, a prawdziwym królestwem czekolady stał się Turyn.

Czekolada z Turynu stała się popularna pod koniec XVII wieku. Za czasów panowania dynastii Savoy trafiła ona na królewski dwór za sprawą księżnej Marii. Giovanni Battista di Savoia Namours. Co ciekawe, księżna nie pijała kawy i zastępowała ją właśnie napojem na bazie czekolady. Gorącą czekoladę serwowano wówczas w filiżankach w towarzystwie…czekoladek i innych czekoladowych wyrobów – istna rozpusta!

Merenda Reale, czyli „królewska przekąska”

W 1678 roku księżna Savoy udzieliła jednemu z włoskich kupców licencji na jej masową produkcję. Spowodowało to wzrost zainteresowania tym smakołykiem poza pałacowymi murami. W ciągu kilkudziesięciu kolejnych lat obok aromatycznej czekolady do picia pojawiły się tabliczki czekolady, a ich smak podbił serca Włochów. 

Z biegiem lat Turyn stał się prawdziwym potentatem w dziedzinie wytwarzania czekolady. Obecnie Turyn, a w zasadzie cały Piemont, może się poszczycić największą liczbą producentów czekolady we Włoszech. We włoskich kawiarniach nadal można wypić Merenda Reale, czyli „królewską przekąskę” – czekoladę do picia przyrządzaną według specjalnej receptury.

Polecany artykuł: Turyn – muzea i galerie – TOP 10

Czekolada z Turynu – jaką warto spróbować?

Poza klasyczną czekoladą, w Turynie istnieje wiele czekoladowych wyrobów, których można skosztować tylko tutaj. Jednym z nich są czekoladki o nazwie Gianduiotto, czyli kremowe praliny, które przygotowuje się z kakao, cukru oraz orzechów laskowych. Dodatkowo wzbogaca się je dodatkiem likieru czekoladowego Gianduia. Tę wyjątkową recepturę stworzył Michele Prochet – najbardziej znany cukiernik z Piemontu. Co ciekawe, po raz pierwszy praliny wyprodukowano w 1865 roku w fabryce Caffarel.

Smak Gianduiotto można poczuć w jeszcze jednym produkcie, jest nim Cremino – niewielka, prostokątna czekoladka o ponad 100-letniej tradycji. Cremino składa się z orzechowego lub kawowego nadzienia i wierzchniej, czekoladowej warstwy o smaku Gianduiotto.

Cri-Cri

Następną czekoladową propozycją są czekoladki o nazwie Cri-Cri, które są uwielbiane szczególnie przez najmłodszych. To niewielkie, czekoladowe kulki z zatopionym w środku orzechem laskowym i cukrową posypką na zewnątrz.

Bicerin

Kolejnym czekoladowym smakołykiem jest Bicerin – tradycyjny turyński napój przygotowywany na bazie czekolady, świeżo parzonego espresso i słodkiej śmietanki. Słodki, ciepły napój jest idealnym połączeniem słodkiej czekolady i aromatycznej, włoskiej kawy. Istnieje od 1763 roku i jest serwowany w małym kieliszku. Powinno się go pić bez mieszania i pozwolić, aby smaki i konsystencje przenikały się dopiero na podniebieniu.

Polecany artykuł: Bicerin – tradycyjny napój z Turynu

Cuneesi

Na liście turyńskich słodkości, znajdują się jeszcze czekoladki Cuneesi – tym razem przeznaczone głównie dla starszych miłośników czekolady. Ich nazwa wywodzi się od miasteczka Cuneo, jednej z piemonckich miejscowości. Cuneesi to pralinki z nadzieniem o smaku włoskiego likieru limoncello oblane delikatnie gorzką czekoladą.

Trufle

Obok rozmaitych czekolad, czekoladek i pralin znajdują się jeszcze trufle. Są to kruche, z jednocześnie rozpływające się w ustach czekoladowe kulki z kakaową posypką, które przywędrowały tutaj przed laty z Francji. Co więcej, w Turynie gorzkie kakao używane w tradycyjnej wersji trufli zastąpione zostało pokruszonymi orzechami laskowymi z Piemontu.

W Turynie warto skosztować także lokalnego kremu czekoladowego, czyli crema spalmabile. Krem jest dostępny w różnych wariantach smakowych, ale tym najpopularniejszym jest Cremino.

Najlepsza czekolada z Turynu – sklepy, które warto odwiedzić

Będąc w Turynie nie warto liczyć kalorii. Na terenie miasta jest mnóstwo większych i mniejszych sklepów, w których można spróbować oraz kupić czekoladę produkowaną w Piemoncie. Poniżej lista kilku najciekawszych czekoladowych sklepów i sklepików w Turynie.

  • Chocolate 7 (Via San Massimo 7, Turyn) – czekoladowy butik. Na półkach można odnaleźć wyselekcjonowane czekolady z Piemontu i wielu innych zakątków świata.
  • Confetteria Stratta (Piazza San Carlo 191, Turyn) – tradycyjna cukiernia z wnętrzem w dawnym stylu i półkami uginającymi się pod ciężarem czekoladowych słodkości.
  • Guido Gobino (Via Lagrange 1, Turyn) – mały, klimatyczny sklep z rozmaitymi czekoladami, także tymi ekskluzywnymi.
  • Odilla Chocolat (Via Fratelli Carle 38, Turyn) – niewielka cukiernia z ofertą różnorodnych wyrobów czekoladowych – tradycyjnychi bardziej nowoczesnych.
  • Caffee Platti (Corso Vittorio Emanuele II 76, Turyn) – ekskluzywna kawiarnia w klasycznym wnętrzem, zlokalizowana przy jednej z głównych ulic Turynu.
  • Stratta (Piazza San Carlo 191, Turyn) – połączenie cukierni i kawiarni, lokal z ogromnym wyborem słodkości i wspaniałym widokiem na plac San Carlo.

Gdzie warto napić się Bicerin w Turynie?

Odwiedzając Turyn, grzechem byłoby nie skosztować tego, co dało początek czekoladowej tradycji. Mowa oczywiście o Bicerin. Słodki napój najlepiej smakuje w małej, przytulnej kawiarni, a tych na mapie miasta jest naprawdę sporo. Gdzie smakuje Najlepiej?

  • Caffè Al Bicerin (Piazza della Consolata 5, Turyn),
  • Kawiarnia Caffè Baratti & Milano (Piazza Castello 27/29, Turyn),
  • Caffè FIorio (Via Po 8/C, Turyn),
  • Caffè Mulassano (Piazza Castello 15, Turyn),
  • Cioccolateria Artigianale Guido Gobino (Via Lagrange 1, Turyn),
  • Pasticceria Ghigo (Via Po 52, Turyn).

Ciekawostki o czekoladzie z Turynu

Na zakończenie prezentujemy najciekawsze ciekawostki o czekoladzie z Turynu.

  • W Turynie została wymyślona czekolada orzechowa, powstająca z połączenia kakao i masy orzechowej. Podczas francuskiej okupacji, za sprawą zakazu handlu zamorskiego, a tym samym importu kakao, podczas produkcji czekolady Włosi zaczęli zastępować je częściowo orzechami.
  • Najpopularniejsze turyńskie czekoladki mają nie tylko tradycyjną recepturę, ale też specjalny sposób jedzenia. Co ciekawe, aby poczuć pełnię smaku pralinek, nie powinno się ich gryźć, ale czekać aż same rozpuszczą się w ustach.
  • W Turynie istnieje nawet specjalny czekoladowy szlak Le vie del cioccolato (Czekoladowe Ulice), który jest prawdziwą gratką dla smakoszy czekolady. Jego trasa wiedzie przez najsłynniejsze turyńskie cukiernie, czekoladziarnie i kawiarnie.
  • Nutella – prawdopodobnie najbardziej znany krem czekoladowo-orzechowy, pochodzi z Piemontu. Popularny krem został stworzony w 1965 roku i początkowo nosił nazwę „Pasta Gianduja”, a jego twórcami byli bracia Giovanni i Petro Ferrero.

Najlepsze hotele w Turynie

Poprzedni

Turyn muzea i galerie – TOP 10 najciekawszych

Turyn czy Mediolan – co wybrać?

Następny

Dodaj komentarz