Kawiarni w Turynie jest naprawdę wiele, podobnie zresztą jak cukierni, to w końcu miasto czekolady! Jednak jak z tego bogactwa wybrać najlepsze perełki? Przeczytajcie nasz mini przewodnik.

Na wycieczkę po turyńskich kawiarniach warto zarezerwować sobie przynajmniej kilka godzin, a najlepiej cały dzień. Skosztowanie tamtejszych specjałów to zdecydowanie jeden z najważniejszych punktów pobytu w Turynie. Na turystów czeka tu prawdziwa feeria smaków – w końcu stolica Piemontu jest także włoską stolicą czekolady, o czym więcej przeczytacie tu.

Przejdźmy jednak do kawiarni – głównym specjałem większości z nich jest Gianduiotto, czyli tradycyjne piemonckie praliny wykonane ze specjalnej czekolady. Niektóre z tych lokali liczą sobie nawet 200 lub 250 lat i do dziś pracują praktycznie niezmiennie, co jest bez wątpienia ich dużym atutem. We wnętrzach dominuje styl Art Noveau i Art Deco.

Kawiarnia Al Bicerin

Najsłynniejszą kawiarnią jest, znajdująca się przy Piazza della Consolata Al Bicerin powstała w 1763 roku (255 lat temu!). Jej wnętrze urzeka klasyczną ciemną boazerią, marmurowymi stolikami i skórzanymi sofami. W Al Bicerin skosztować można słynnego na całym świecie, jedynego w swoim rodzaju czekoladowo-kawowego specjału Bicerin. Jego smakiem, właśnie w tej kawiarni zachwycał się hrabia Camillo Cavour, sławny dziewiętnastowieczny arystokrata i polityk uznawany za jednego z ojców zjednoczenia Włoch.

Kawiarnia Caffè Torino

Koniecznie zajrzeć trzeba również do Caffè Torino przy Piazza San Carlo, która szczyci się mianem najstarszej kawiarni na świecie – założono ją w 1704 roku. Tutaj także Bicerin smakuje wybornie, niektórzy twierdzą nawet, że to właśnie w Cafe Tornio został on zaserwowany po raz pierwszy.

Kawiarnia Caffè Fiorio

Kolejną słynną kawiarnią jest Caffè Fiorio przy Via Po, która po raz pierwszy otworzyła swoje podwoje w 1780 roku. Jej, pełne marmuru wnętrza idealnie oddają tradycje i atmosferę Piemontu.

Podobno to właśnie tu przed wiekami biło serce miejskiego życia. Specjalnością kawiarni, poza oczywiście kawą oraz wspomnianym już Bicerinem są lody wykonywane według tradycyjnej, pilnie strzeżonej receptury, której sekretne szczegóły znają tylko nieliczni szczęśliwcy. Jednak jedno jest pewne, lody urzekają wyjątkowym kremowym smakiem.

Kawiarnia San Tommaso 10

Polecamy odwiedzić także kawiarnię San Tommaso 10, przy Via San Tomasso, czyli miejsce, w którym powstała firma Lavazza. Choć jest ona dość młoda – otwarta została w 1996 roku, jej tradycja sięga XIX wieku – sto lat wcześniej Luigi Lavazza otworzył tu swój pierwszy sklep z kawą. Tworzył on oryginalne mieszanki ziaren kawy, które później stały się marką znaną na całym świecie. W San Tommaso 10 tradycja łączy się z nowatorskim postrzeganiem współczesnej kultury kawy. Ducha i pasję Luigiego Lavazza możemy dostrzec na licznych fotografiach, które wypełniają wnętrze kawiarni. W menu poza kawą znajdują się także przepyszne wyroby cukiernicze oraz tradycyjne dania kuchni włoskiej.