Słynne wina z Piemontu, które warto skosztować

, Tagi , , , , , ,

Piemont to jeden z najbardziej znanych regionów wina na świecie. Rośnie tu wiele różnych odmian winogron, tworząc wina o wyjątkowych i wyrazistych cechach. Miłośnicy alkoholu szczególnie cenią i szukają win z tego regionu. W tym poradniku skupimy się na kilku winach z Piemontu, które warto skosztować, będąc tu na wakacjach, czy w podróży. Omówimy ich charakterystykę i smak, dzięki temu będziesz mógł wybrać wina, które najbardziej Ci odpowiadają. Zaczynajmy!

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Czerwone wino Nebbiolo

Nebbiolo to jedna z najważniejszych odmian winorośli w Piemoncie we Włoszech. Ten czerwony szczep winny uprawia się tu od ponad 1000 lat. Pierwsza wzmianka o niej w zapisach historycznych pojawiła się w 1200 roku. Po tym okresie winorośl ta była uważana za cenną, a jej uprawa była szczególnie chroniona przez statuty miejskie.

Historia Nebbiolo rozwijała się wraz z historią słynnych rodów szlacheckich Piemontu, ponieważ widziały znak rozpoznawczy w produkcji wysokiej jakości wina do 1800 roku.Hrabia Camillo Benso z Cavour uprawiał głównie Nebbiolo i Dolcetto w posiadłości Grinzane. Król Carlo Alberto zbudował Agencję Pollenzo, która składała się z kilku posiadłości charakteryzujących się uprawą winnic Nebbiolo. Nebbiolo daje dwa z najlepszych czerwonych win Piemontu: Barolo, jak również Barbaresco.

Czerwone wino Barolo

Barolo to czerwone wino DOCG produkowane w jedenastu gminach prowincji Cuneo w Piemoncie we Włoszech. Wytwarzane jest ze szczepu winogron Nebbiolo, a minimalna zawartość alkoholu wynosi 12%.

Giulia Vittorina Colbert de Maulévìrier wyprodukowała to wino po raz pierwszy, gdy wyszła za mąż za markiza Carlo Tancredi Falletti z Barolo w 1806 roku.. W tym czasie wiele obszarów starało się naśladować wzorce francuskich win z Bordeaux i Burgundii, aby poprawić jakość lokalnych win, ponieważ wielu miłośników tego alkoholu szukało szczególnie cenionych win z tych regionów. W 1843 roku hrabia Camillo Benso z Cavour – ówczesny burmistrz Grinzane – wezwał do swoich posiadłości francuskiego enologa hrabiego Louisa Oudarta, zlecając mu produkcję wina w zamkowych piwnicach.

Markiza Falletti z Barolo, która przyjaźniła się z hrabią Cavour, poprosiła go radę, jak ulepszyć wina w jej piwnicach. Enolog odkrył, że niska temperatura jest przyczyną słodkości wina Barolo. Dlatego zasugerował użycie specyficznych drożdży. Markiza postanowiła wtedy całkowicie zrewolucjonizować system produkcji swoich win, wprowadzając innowacyjne technologie enologiczne, które na zawsze przekształciły Barolo ze słodkiego wina we wspaniałe wino wytrawne, „wino królów, wino królewskie”.

Odniósł tak wielki sukces, że nawet hrabia Cavour postanowił przekształcić swój zamek Grinzane w celu produkcji tego „nowego wina”. Nowym Barolo zaraził się nawet Carlo Alberto i król Vittorio Emanuele II, który wykazał wiele entuzjazmu dla tego wina, tak że przerobił swoją posiadłość Serralunga d’Alba i produkował to słynne wino.

RUCHÉ – poznaj wina z Piemontu

Ruché to wyjątkowe, aromatyczne i kwiatowe wino DOCG pochodzące z regionu Piemont. Wino to jest produkowane w Castagnole Monferrato w prowincji Asti. Ruché to odmiana czerwona, która zyskała popularność dopiero w latach 70. XX wieku i była używana wcześniej tylko do produkcji słodkich win. Prawdopodobnie odmiana ta została sprowadzona z Burgundii we Francji przez zakon cystersów w XII wieku.

Około 15 producentów uprawiających w sumie około 50 hektarów stanowi liczbę producentów w obszarze uprawy Ruché, która jest niewielka. Wina Ruché zawierają pikantne nuty mięty, cynamonu i pieprzu, które harmonijnie łączą się z kwiatowymi aromatami róży i irysa.

Może Cię zainteresować: Gdzie na narty w Piemoncie?

Wina z Piemotu – Bartolo 

Cantina Mascarello Bartolo, założona w 1918 roku, szanuje się jako producenta wina, którego posiadłość przyczyniła się do zwiększenia rozgłosu regionu. Od 1980 roku etykieta wina Bartolo Mascarello Barolo nosiła nazwę „Cantina Mascarello”, ale od 1982 roku zmieniono ją na „Bartolo Mascarello”. Wino z Barolo to jedno z trzech DOCG z klasyfikacji z 1980 roku. Można je podać do jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i pieczonego kurczaka.

W nosie można wyczuć ciemne przyprawy, kamforę, cedr, a także lekką nutę siana podgrzanego przez słońce. Pełne podniebienie, delikatność i doskonała głębia smaków z dojrzałą wiśnią Morello, anyżem gwiaździstym, rozgniecione maliny i nutą tytoniu. Wino kończy się wyrafinowanymi, ale mocnymi taninami.

Gavi – pyszne białe wino z Piemontu

Ten znamienity i popularny producent prezentuje swoją interpretację jedynej białej wersji wina z regionu Piemont, którą wyróżnia najwyższa jakość. Wino ma jasno słomkową barwę z ciemnozielonymi refleksami. Bukiet jest pełen, odczuwalne są aromaty owoców i szałwii. Jego smak bogaty, dobrze zbudowany i zbalansowany, pozostawia długi, przyjemny i pełny posmak w ustach. Wino Gavi jest długowieczne i ma szczególne znaczenie dla regionu Piemont, ponieważ przez wiele lat było jedynym białym winem produkowanym w tym rejonie. Z uwagi na swoje unikalne walory zdobyło uznanie na arenie międzynarodowej.

Timorasso – pyszne wina z Piemontu

Jednym z najbardziej interesujących rodzimych gatunków winorośli, które pojawiły się w ostatnich latach, jest Timorasso. Pochodzi on z regionu Colli Tortonesi w południowo-wschodniej części Piemontu, niedaleko Gavi. Białe wina z Timorasso przypominają Chablis i Savennieres. Charakteryzują się wysoką kwasowością, bogatym ekstraktem i skłonnością do rozwoju szlachetnej pleśni na wapiennej glebie.

Timorasso nie korzysta z dojrzewania w dębowych beczkach, ponieważ jego czystość, świeżość i moc dobrze się wyrażają bez nich. Aromaty moreli, brzoskwiń, limonki oraz, z wiekiem, miodu, a także orzechów składają się na jego charakterystyczny profil. Dzięki naturalnej kwasowości i ekstraktowi Timorasso jest idealny do picia na młodo lub przechowywania w piwnicy przez dziesięciolecia.

Najlepsze hotele w Turynie

Poprzedni

Kultura i sztuka w Turynie – miejsca, które warto odwiedzić

Piękne ogrody i parki w Turynie, które warto zobaczyć

Następny

Dodaj komentarz