Smaki Piemontu – czyli co zjeść w Piemoncie?

Tagi , , , ,

Piemont to region leżący w północnych Włoszech, który charakteryzuje się zarówno doskonałym jedzeniem, jak i winem. Dlatego też często pojawia się pytanie co zjeść w Piemoncie? Wino, lokalne produkty i specjalności kulinarne sprawiają, że Piemont jest jednym z bardziej popularnych miejsc na mapie kulinarnej Włoch. Region ten posiada starożytne przepisy i techniki kulinarne, które są wciąż stosowane w kuchniach tego regionu. Lokalne restauracje w Piemoncie serwują dania przygotowywane na bazie cennych białych trufli, niezwykle chudej wołowiny oraz doskonałego czerwonego wina. Poniżej prezentujemy 12 typowych piemonckich potraw, których warto spróbować podczas wizyty w Piemoncie. Co zjeść w Piemoncie? Jakich dań regionalnych spróbować? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Delikatne Carne cruda

Carne cruda to rodzaj mięsnego tatara sporządzonego z mięsa rodzimej rasy bydła Razza bovina Piemontese hodowanej w Piemoncie. Godnym uwagi jest fakt, że ta rasa bydła posiada bardzo chude oraz delikatne mięso, które idealnie nadaje się do dań surowych. Carne cruda jest w zasadzie lokalną wersją doskonale znanego na całym świecie tatara. Jednak w piemonckim wydaniu nie miesza się go z kaparami ani nie wieńczy żółtkiem, ale je się surową, ręcznie krojoną wołowinę. Carne cruda podaje się wyłącznie z kromkami chleba lub gotowanymi ziemniakami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. W sezonie jesiennym częstym dodatkiem do Carne cruda jest świeża czarna lub biała trufla.

Może Cię zainteresować: Atrakcje turystyczne w Turynie

Bagna càuda – piemoncki „sos do maczania”

Bagna cauda jest podstawą typowej kuchni piemonckiej. Jest to ciepły sos, który wykonuje się na bazie oliwy z oliwek i czosnku. Bagna cauda doskonale nadaje się do maczania pieczywa lub surowych warzyw sezonowych. Kontrast pomiędzy gorącym sosem a surowymi, chrupiącymi warzywami to zmysłowe doświadczenie, którego nie można przegapić będąc w Piemoncie.

Salsa verde

Salsa verde, nazywana również „Bagnetto verde” jest czymś więcej niż tylko dipem. W rzeczywistości to klasyczny sos pietruszkowy, który jest idealnym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs oraz dań rybnych. Bagnetto verde przygotowuje się zazwyczaj z oliwy z oliwek, pietruszki, octu, bułki tartej, anchois, soli, czosnku oraz musztardy.

Bollito misto piemontese

Piemont słynie z wysokiej jakości produkcji mięsa. Duże, otwarte przestrzenie i czyste powietrze to idealne warunki do hodowli zwierząt. Dlatego też będąc w Piemoncie warto spróbować Bollito misto- gulaszu mięsnego, który przypomina nieco francuski Pot-au-feu. Tradycyjnie przygotowuje się go z siedmiu różnych rodzajów mięsa (pięciu wołowych, jednego wieprzowego i jednego drobiowego). Długo gotowane mięso podaje się z chrzanem, solą morską i warzywnymi dodatkami. Jeśli zastanawiasz się co zjeść w Piemoncie to z pewnością polecamy Bollito misto piemontese, które znajduje się praktycznie w każdym restauracyjnym menu.

Kremowe Gnocchi al Castelmagno

Castelmagno to półtwardy ser z mleka krowiego, który produkowany jest wyłącznie w piemonckiej prowincji Cuneo od XIII wieku. Ser ten jest między innymi wykorzystywany do przygotowania sosu do gnocchi. Gnocchi al Castelmagno to tradycyjne włoskie danie oraz specjalność Cuneo. Przygotowuje się je z ziemniaczanych gnocchi, masła, mleka lub śmietany oraz Castelmagno – lokalnego sera. Gnocchi są gotowane i mieszane z sosem składającym się z masła, pokrojonego w kostkę sera Castelmagno i śmietany. Przed podaniem danie często posypuje się pieprzem. Czasami można spotkać kasztanowe gnocchi z Castelmagno, które przyrządza się z mąki kasztanowej.

Bicerin

W kuchni piemonckiej nie brakuje słodyczy, deserów i kaw. Bicerin to klasyczny napój pochodzący z Turynu, którego początki sięgają XVIII wieku. Przygotowuje się go z espresso, gorącej czekolady i bitej śmietany. Tradycyjnie przygotowuje się go i podaje w wysokich, przezroczystych szklankach. Co ważne, wszystkie trzy warstwy w Bicerin zawsze są od siebie oddzielone. Chociaż Bicerin znajdziesz w całych Włoszech to jego pochodzenie przypisuje się turyńskim kawiarniom Caffè Al Bicerin i Caffè Florio. Niektóre źródła mówią, że nazwa pochodzi od terminu bicchierino, który jest zdrobnieniem od bicchiere – oznaczającego szklankę.

Bonèt 

Co zjeść w Piemoncie na deser? Gorąco polecamy Bonèt. Jest to tradycyjny włoski deser, którego początki sięgają XIII wieku. Ten kremowy deser przygotowuje się z ciasteczek amaretti lub herbatników, orzechów laskowych, jajek, kakao w proszku, cukru, mleka oraz rumu. Przed podaniem Bonèt jest zwykle polewany karmelem. W niektórych miejscach robi się go z dodatkiem czekolady. Co ciekawe, nazwa dania oznacza kapelusz, co odnosi się do pierwotnego kształtu tego smakołyku. W menu może się on pojawić także pod nazwą „Budino” – z konsystencją przypominającą gęsty krem karmelowy. W zależności od pory roku, często jest aromatyzowany lokalnymi orzechami laskowymi lub kasztanami. Deser ten polecamy skosztować w Porto di Savona – restauracji działającej od 1863 roku.

Vitello tonnato

Wśród typowych piemonckich przystawek nie może zabraknąć słynnego vitello tonnato, zwanego również vitel tonnè w lokalnym dialekcie. Tradycyjnie podaje się go z kaparami, pietruszką, sardelami i plasterkami cytryny. Uważa się, że danie zostało wynalezione w 1700 roku, ale dopiero w połowie XIX wieku przepis został po raz pierwszy opublikowany w „La Cucina degli Stomachi Deboli” – książce kucharskiej napisanej przez znanego włoskiego lekarza Angelo Dubini. Kawałki drobno pokrojonej cielęciny podawane są z Vitello tonnato. W La Cantinetta w Barolo – mieście winiarskim, w którym produkuje się słynne czerwone wino o tej samej nazwie, kelnerzy serwują jedno z najlepszych vitello tonnato w Piemoncie.

Miniaturowe Agnolotti al plin

Agnolotti del plin to tradycyjne danie z Piemontu, które przygotowuje się z małego makaronu agnolotti, przypominającego kształt łódki. Makaron jest tradycyjnie wypełniony cielęcym, wieprzowym lub króliczym mięsem. Jednak coraz częściej można spotkać nadzienie wykonane z warzyw takich jak na przykład: kapusta lub szpinak. Co ciekawe, słowo „plin” tłumaczy się jako szczyptę, nawiązując do metody przygotowania polegającej na zamykaniu każdego agnolotto mocnym ściśnięciem. Agnolotti del plin podaje się z „burro e salvia” – roztopionym masłem i świeżą szałwią, sosem pomidorowym, ragù lub sosem „sugo d’arrosto”. Jeśli masz w planach odwiedziedzić miasto Alba, które jest ojczyzną słynnej białej trufli to polecamy wybrać się do restauracji Bistrot dei Sognatori, która serwuje doskonałe Agnolotti del plin.

Warto wiedzieć: Słynne wina z Piemontu, które warto spróbować

Co warto zjeść w Piemoncie? Brasato al Barolo

To klasyczne danie z Piemontu – ojczyzny cennego wina Barolo. Brasato przygotowuje się z wołowiny, którą się wcześniej marynuje w winie Barolo. Według przepisu, wołowina jest następnie powoli duszona w marynacie, po czym jest krojona w plastry. Powstały podczas duszenia wołowiny sos z warzyw przeciera się, a następnie polewa się go pokrojone w plastry mięso. Danie to podaje się zazwyczaj z ziemniakami lub polentą. W tętniącej życiem turyńskiej dzielnicy San Salvario, restauracja Scannabue serwuje doskonałe Brasato al Barolo z kieliszkiem doskonałego rocznika wina Barolo.

Klasyczny Tajarin al burro e salvia

Tajarin al burro to tradycyjne włoskie danie z makaronu, które pochodzi z Piemontu. Potrawa ta powstaje z połączenia lokalnego makaronu tajarin, masła oraz szałwii. Przed podaniem Tajarin al burro doprawia się solą i pieprzem. Bardzo często w restauracjach danie to przyozdabia się dodatkowo cienko pokrojonymi białymi truflami pochodzącymi z Alby.

Fritto misto alla piemontese

Na zakończenie prezentujemy jeszcze jedną, doskonałą lokalną potrawę z Piemontu – Fritto misto alla piemontese. Z pewnością jest to chrupiące i bardzo syte danie. Fritto misto alla piemontese przygotowuje się z wielu składników (zarówno słodkich, jak i pikantnych), które macza się w jajkach, a następnie w panierce i smaży się w głębokim tłuszczu. Typowe składniki, które wykorzystuje się w tym daniu to mięso, podroby, grzyby, amaretti di Monbaruzzo oraz różnego rodzaju warzywa i owoce (jabłka, gruszki, cukinie, bakłażany oraz karczochy). To piemonckie danie bardzo często uznaje się za przystawkę, ale może również pełnić funkcję drugiego dania. W dodatku Fritto misto alla piemontese doskonale smakuje z kieliszkiem szlachetnego czerwonego Barolo lub musującego białego wina z Piemontu.

Autor: Magdalena Łydka

Najlepsze hotele w Turynie

Poprzedni

Piękne ogrody i parki w Turynie, które warto zobaczyć

Malownicze trasy rowerowe w Turynie

Następny

Dodaj komentarz